Nunta covid. Vom face nunți începând cu 16 mai 2020?
E o întrebare la care toți fotografii de nuntă și toți cameramanii de nuntă așteaptă un răspuns…
Nunta covid. Am avut probabil cel mai liniștit 1 Mai din ultimii 20 ani atingandu-se un punct aproape istoric: pe litoral au fost oficial 1200 de polițiști și aproape ZERO turiști. 🙂
Însă e clar ca industria HoReCa nu poate sta la nesfârșit pe bară, cum nu pot nici industriile conexe gen tot ce înseamnă rochii de mireasa, DJ-ii, formațiile de muzică și chiar și departamentul 🙂 fotografi de nuntă sau videografi de nuntă. 🙂
Cum autoritățile au anunțat o posibilă relaxare a măsurilor în apropierea datei de 15 mai, organizația patronală HORA, adică asociația operatorilor din industria HORECA au propus Guvernului Orban redeschiderea localurilor printr-un proiect ce presupune mai multe etape. Măsurile s-ar aplica pentru companiile care au codul CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.
Nunta covid

PROIECTUL #redeschidemrestaurant:
distanță de 2 metri între mese, maximum 8 persoane la o masă
Faza 1
Data: 16 mai 2020
Spații:
Terase independente și terase integrate unităților publice de alimentație
Unități take away cu servire la interior
Condiții:
Terase independente și integrate unităților de alimentație
Distanța socială ( distanța între mese 2 metri, mese de maximum 8 locuri )
Unitatea va putea găzdui/acomoda un număr de maxim 200 de persoane în același timp.
măsuri sanitare obligatorii angajați ( masca, mănusi, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tura );
dotarea locatiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
igienizarea și dezinfectarea programată a spatiilor de lucru ,
instructiuni pentru protecția împotriva COVID-19 în fiecare meniu.
Unități take away cu servire în interior
Limitarea accesului în interiorul locației potrivit numărului de case de marcat deschise/kioskuri, cu păstrarea distantei de 1,5 m între stațiile de preluare comenzi . În cazul în care exista mai multi clienți decât numarul de statii de servire, zona de asteptare va fi în fața unitătii cu păstrarea distantei între clienti de 1,5 m ;
Fiecare casă de marcat/ punct de servire va fi dotat cu ecran de protectie din plexiglass;
Regulile de distanțare socială vor fi afisate la loc vizibil la intrarea in unitate, angajații unitătii având obligatia de a verifica și asigura respectarea lor.
măsuri sanitare obligatorii angajati ( masca, manusi, masurarea temperaturii angajatilor la intrarea in tură );
dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
igienizarea și dezinfectarea programată a spatiilor de lucru ,
instructiuni pentru protectia impotriva COVID-19 la fiecare statie de marcat.
FAZA 2
Data: 1 Iunie 2020
Relaxarea restricțiilor pentru următoarele spații ( pas 2 ):
Terase independente și terase integrate unităților publice de alimentație
Unitati take away cu servire la interior
Măsuri privind redeschiderea partială a :
Spații închise: Restaurant, Baruri, Cafenele, Autoserviri, etc. Nu mai mult de 50% din capacitatea legală conform avizului PSI
Distanța sociala ( distanta între mese 2 m, mese de max 8 locuri )
Unitatea va putea găzdui/acomoda maxim 50% din capacitatea autorizata de PSI
măsuri sanitare obligatorii angajati ( masca, manusi, măsurarea temperaturii angajatilor la intrarea in tura );
dotarea locatiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
igienizarea si dezinfectarea programata a spatiilor de lucru ,
instructiuni pentru protectia impotriva COVID-19 in fiecare meniu.
FAZA 3
Data : 15 iunie 2020
Condiție: numai după analiza indicatorilor COVID-19 ( infectii, decese ) de către CNSSU
Spații: Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away
Conditii in concordanță cu solicitările CNSSU de la momentul respectiv:
Distanța socială
Măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură );
Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
Igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID-19 în fiecare meniu.
Iar în caz că vor fi probleme
Go back!
Data: Oricând
Condiție: numai după analiza indicatorilor COVID19 (infectii, decese) de către CNSSU
Spații: Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away
Conditii:
Revenirea la situația din 15 martie. Interzicerea funcționării.
Tot ce ați citit mai sus, cu litere italice, reprezintă proiectul.
Nunta covid

Acum declarația prim ministrului Orban, făcută luni 04 mai 2020, referitoare la acest subiect este următoarea: „Încă nu putem da drumul la restaurante. Acum, numai pentru că există o zonă destul de afectată, eu recunosc, zona de restaurante, cafenele, baruri, e o zonă unde se socializează, unde oamenii se simt bine, unde sunt convins că psihologic oamenii ar avea nevoie… Dar pe de altă parte punem pe primul plan sănătatea.
Contribuția la PIB a HoReCa este limitată. O putem duce încă o lună jumate, două.
După data de 15 mai, pe baza evaluărilor pe care le avem, nu se vor redeschide restaurantele, cafenelele și barurile, nici din spații închise, nici din spații deschise. În funcție de evoluția epidemiei și a condițiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca pe cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem, la 1 iunie, la 15 iunie. Sezonul de vară începe cam în jurul de 15 iunie și în realitate cam din 15 iunie merg oamenii foarte serios.
Riscul epidemiologic în spații deschise pentru restaurante, cafenele este mai mic, dar și aici trebuie să ținem cont că este un risc și să luăm măsurile de protecție pentru a reduce riscul de răspândire”.
Ideea e că se vor face mai mult ca sigur nunți în 2020, însă nu începând cu 16 mai, ci la o dată ulterioară ce va fi anunțată de Guvern. Vom reveni cu update-uri pe măsură ce le vom avea.