De când mă știu am avut un instinct, acela de a renunța la timp, încât să nu mă “curentez” rău. Dacă l-aș fi avut și cu femeile, mai mult că sigur că eram putred de bogat acum, dar asta e altă discuție! :). (Canon EOS R5)
Ca fotograf de nuntă am tras cu Canon din 2011 și până în 2019 așa că acest articol e scris cu oarece durere.
Canon a revoluționat industria fotografiei și videografiei de nuntă în două puncte: apariția lui Canon 5D Mark II care putea filma FullHD 30 de minute și prin apariția lui Canon 5D Mark III care pe lângă filmare avea foarte multe înbunătățiri pe partea de foto din care țin să reamintesc focusul extraordinar de bun pentru vremea lui.
Din păcate asta a fost tot. Când am îndrăznit să scriu pe forumul unui important magazin autohton că 5D Mark IV nu reprezenta o “evoluție” semnificativă și că nu se justifica achiziționarea acestui aparat, punându-l în balanță cu Canon 5D Mark III, fanboii brandului mi-au sărit la gât că arși, ulterior dându-mi dreptate.
Același lucru l-am anticipat și cu Canon EOS R sau cu celebrul 70-200 F2.8 L III care spre deosebire de L II nu avea îmbunătățit doar tratamentul UNEIA dintre sticle, uneia dintre cele 23 (sper să nu mă înșele memoria) ce făcea ca obiectivul să fie ceva mai sharp la 200 mm și îți da posibilitatea să tragi mai bine cu Soarele în față. Adică alte mii de lei date…
Atunci mi-am dat seama că cei de la Canon nu mai sunt pe drumul cel bun și că interesele lor comerciale nu mai au nicio legătură cu ce vrea utilizatorul final.
Tot de atunci, urmărind statisticile Amazon, am observat că Sony prin A 7 III mânca pe pâine Canonul EOS R de exemplu. Ceva se întâmpla și se întâmpla grav. Deși influensării erau cu motoarele în blană, Canon nu prea mai vindea, iar după cum spuneam, statisticile arătau clar lucrul ăsta.
Mi-am zis, încă sperând, că nu o lasă ei așa și că sigur vor veni cu ceva ce va revoluționa. Și am avut dreptate din nou… însă doar cumva. Canon a anunțat EOS R5 cu specificații de top printre care filmare 8K, însă cu foarte multe amânări și lucruri ce îmi dădeau de bănuit.
Ce s-a întâmplat e deja istorie. O istorie destul de nasoală pentru Canon. Noile aparate (Canon EOS R5 și EOS R6) ori se încingeau de le lua naiba ori nu făceau ce ne așteptam să facă…
Mulți vor spune că sunt hater și ipocrit să spun lucrurile asta în condițiile în care am tras aproape 9 ani cu Canon. Eu zic doar că lucrurile trebuie văzute așa cum sunt și să nu mai încercăm să băgăm ce nu ne place sub preș. Mai mult decât atât, sunt convins că toată această publicitate negativă ce s-a generat în jurul brandului, nu e PUBLICITATE așa cum poate cred mulți, ci mai degrabă un semnal de alarmă că cei de la Canon vor pierde și mai mult pe termen lung.
Să revenim la Canon EOS R5. În căutările mele pe net am ajuns pe un site chinezesc unde un băiat foarte priceput în ale tehnicii, a desfăcut un Canon EOS R5 și a arătat care sunt “problemele” legate de încălzire ale acestui aparat.
Primul lucru pe care l-a văzut și pe care n-am cum să nu-l subliniez, că mă amuză, este faptul că ecranul vizorului este… SONY 🙂 , mai exact „ecx339a”, de alfel un ecran ce se pare că degajă ceva căldură, după cum o arată și materialul conductiv termic de pe spate. (vezi imaginea de mai jos)
După cum se observă în pozele de mai jos, în jurul procesorului de imagine principal se află patru cipuri de memorie de mare viteză (LPDDR4 3733), iar acestea posedă un soi de radiatoare termice ce au menirea de a îndepărta căldura, insa doar ele. Procesorul principal, nu! Ciudat, nu? 🙂
Un lucru mai mult decat ciudat,dupa cum spuneam, este faptul că CPU-ul principal nu are vreo forma de radiator termic, ba mai mult, deasupra lui, când este asamblat aparatul, mai exista o placă destul de mare de circuite integrate, care la rândul lor emană căldură. (vezi poza de mai jos)
Pe lângă faptul că procesorul principal nu are radiator, nu este legat în vreo formă la carcasa din aliaj de magneziu a aparatului așa cum era de așteptat… mai observăm că aproape două treimi din suprafața lui este acoperită de radiatoarele cipurilor RAM, ceea ce sfidează orice logică.
Să fie asta o greșeală de proiectare ce face ca aparatul să se supraâncălzească? Vom vedea în continuare! 🙂
Inginerul chinez a făcut un test și a măsurat cu un termometru laser temperatura în timpul funcționării (înregistrării video 8K) și a observat că temperatura nu depășea 40 de grade ! ! ! Temperatura senzorului CMOS, despre ea e vorba. Deci nici măcar el nu genera problema supraîncălzirii. Ba mai mult a pus puțină pastă termoconductoare și a legat procesorul la șasiul din aliaj de magneziu, a reasamblat aparatul și a observat cu stupoare că aparatul nu depășea 50 de grade! Asta în condițiile în care procesoarele din ziua de azi pot funcționa și până la 90-97 de grade în parametrii normali.
În plus, modificarea drastică a temperaturii ambientale nu pare să afecteze deloc timpii de înregistrare. Mai multe persoane au confirmat acest lucru, ba chiar au pus și pungi cu gheață pe spatele lui Canon EOS R5, iar limita de înregistrare în 8K a fost fix aceeași. Ciudat, nu? 🙂
Personal eu cred că limitarea bazată pe supraîncălzire a lui Canon EOS R5 nu are o bază “termică”, ci una… de soft sau mai degraba de marketing, menita a genera profituri mari pentru companie. Sunt mai mult ca sigur ca in ceva timp o sa mai apara o varianta, ce nu va genera costuri suplimentare de fabricatie, dar care va reumple buzunarele producatorului.
Istoria va dovedi daca am sau nu dreptate! 🙂
Făcând legătură cu politica de marketing pe care Canon a adoptat-o de câțiva ani încoace, tare mi-e că în scurt timp vom avea un Canon EOS R5 Mark II “mult îmbunătățit” 🙂 sau varianta 2 și cazul ideal dealtfel, Canon va rechema în service (sau va face un update “revoluționar” de firmware pentru) toate aparatele vândute și va rezolva “marea” problemă “din partea casei”, câștigând astfel toată imaginea pierdută. Alegerea uneia dintre aceste două variante va depinde doar de numărul de unități vândute acum! 😉
Oricum ar fi, Canon nu joacă fairplay!
Că va fi sau nu adevărat, enigmele rămân:
Ma numesc Adrian Mitranescu si sunt fotograf nunta, Bucuresti, Romania. Fotograf botez, fotograf eveniment, fotograf profesionist nunta. https://www.mitranescu.ro