Preambul: va fi un articol foarte lung despre organizare nunta. L-am detaliat deoarece tot ce am scris mai jos sunt lucruri trăite de noi. Mergi pe încredere cu Mitranescu.ro ! O să vezi că te vor ajuta. 😉

Sfat organizare nunta 1. Nu te apuca să faci nunta dacă nu ai deja trei sferturi din suma totală...

…pe care o vei cheltui cu evenimentul. Știu, sună că naiba și aparent nu are nici o legătură cu fotografia, dar nu e așa. Nu vorbesc aici de cazuri excepționale, când pur și simplu trebuie s-o faci. Vorbesc de situația în care mirii erau stresați că nu au cu ce plăti restaurantul dimineață și cred că îți dai seama ce fețe aveau săracii în poze. Ia în calcul cele mai negre scenarii de organizare nunta.
Sunt oameni care îți pot confirma până în dimineață nunții că vin și să te trezeșți că nu apar. Fără să te anunțe, da? Crede-mă că se întâmplă! Și acum pune-te în pielea fotografului pe care l-ai antamat cu 100, 300, 700, 1000 de euro (sau 3360 USD cum cer minim unii mincinoși de pe la noi 🙂 ).
Ce minuni să-ti facă ăla ca tu să ai niște poze wow, în condițiile în care tu ești toată ziua ca un arici? Și în 99% din cazuri, ghici pe cine o să răbufnești? Pe el, “că nu e în stare de nimic”! 😉
Sfat organizare nunta 2. Alege-ți cu atenție oamenii cu care vei lucra!

S-au scris sute de articole pe această temă, adică despre organizare nunta, dar îți mai zic eu una pe care nu cred că a spus-o cineva până acum. Sunt fotografi celebri de nunta, cu portofolii beton, pe care însă nu-i ridici de la masă seara la petrecere.
Că n-au chef și că s-au săturat de nunți. Sunt fotografi care au o atitudine de vedetă! 🙂 Fotografi pe care nu-i găsești cu orele, pentru că fumează excesiv sau că s-au întâlnit cu nu știu cine, care era la o nuntă lângă salonul vostru… Și vă mai pot scrie, că am văzut multe în toți anii ăștia.
Dacă ai posibilitatea, mergi la un eveniment unde fotografiază și vezi ce face pe acolo, cum se comportă, dacă vine sau nu în pantaloni trei sferturi sau în pantofi cu ciucurei, chiar dacă evenimentul este unul de top. Dacă stă cu țigara în gură când cineva îl roagă să îi facă o poză, iar răspunsul lui e: “Cu telefonul?”, că doar e vedetă :)… Nu râde pentru că am văzut-o și p-asta.
Vorbește pe FB cu miresele care au lucrat cu el și vezi ce zic. Și toate astea pentru că PREȚUL reflectă poate calitatea, dar nu și CARACTERUL. Și crede-mă că nu ți-ai dori să-ți distrugă unul karma în ziua nunții.
Dacă totuși l-ai ales, lasă-l să-și facă treaba! Nu-l freca la cap și nu-l verifica pentru că o să-l stresezi și tot în detrimentul tău va fi. Ține minte asta și nu-ți mai face încă o grijă în plus în ziua nunții. Am să detaliez la punctul 7. Și asta ține tot de organizare nunta.

Sfat organizare nunta 3. Fă-ți un program înainte de toate!
Fă–ți un program înainte de toate și sfătuiește-te cu fotograful și cameramanul legat de tot ce înseamnă organizare nunta. Oamenii ăștia au văzut mai multe nunți decât tine și crede-mă că sunt cei mai buni sfătuitori în privința programului. Chiar mai buni decât “uedingplenarul” tău. De ce? Pentru că ei stau de la prima oră și până la ultima, alături de miri și de obicei sunt singurii participani de la nuntă, care ating această “performanță”. În al doilea rând, pentru ca tu să ai parte de acele cadre mișto pe care le-ai văzut pe site la ei, ACORDĂ-LE TIMP!

Cum spuneam, sunt singurii care știu cât timp le va lua să–ți tragă toate detaliile de verighete, brățări, papioane, costume, rochii și să te aducă în starea în care să pozezi ca o divă/div etc. Nici mama care îți spune să te grăbeșți că așteaptă popa la biserică și nu poți întârzia, nici “uedingplenarul”, nici coafeza care probabil întârzie, nu ți-l pot spune.
Sfat organizare nunta 4. Că veni vorba de coafeză și machiaj sau... pregătiri de nunta.

Știu, costă, dar fă o probă înainte. Am văzut nunți aproape distruse pentru că mireasa era plină de nervi din cauza părului și/sau a machiajului. A început ziua cu nervi, că de… astea sunt primele chestii care ți se întâmplă în ziua aia, și s-a mai liniștit după dans, când a ras câteva shot-uri de teqila că să-și dea un reset. Și încă ceva, tot din această prima etapă a zilei încep și decalările în program.

Deci asigură-te cumva că protagonistele nu vor întârzia. În caz că nu ai aflat, sâmbătă e după vineri și vineri seară “e treabă” prin cluburi! 🙂 De ce e atât de important? Pentru că îți spun din experiență că întârzierile se vor comporta mai departe precum un tăvălug. Și surpriză! Că să o redresezi, ghici din ce vei tăia? Din SEDINTA FOTO DE NUNTA ! 🙂
Încă o chestie, dacă te fardo-coafezi la un salon, asigură-te că pot veni și băieții ăștia să te foto-filmeze. Sunt saloane unde (din “paranoia”… scuze! Politica firmei 🙂 ) nu îi lasă să intre. Motivele sunt multe: cum spuneam, politica firmei :), machioza e un fel de guru al pensulei și nu dă voie să i se filmeze tehnica etc.
Țin să menționez chestia asta, pentru că și la machiaj pot ieși niște cadre drăguțe foc și e păcat să nu le ai. Grijă mare și cu salonul. Să fie unul mai încăpător încât să poată și băieții ăștia să se desfășoare, fără să încurce pe cineva. Am avut “norocul” să văd mirese machiate în niște cutii de chibrituri, cum nu poți să-ți imaginezi. Așa, frumos, la lumina de neon pentru că nu existau geamuri prin care să între lumina soarelui.
Sfat organizare nunta 5. Sedinta foto de nunta.

Ehe, aici e de scris! 🙂 Acordă-i două ore și nu una cum scriu cam toți fotografii în contracte. Dacă pleci din Bucureșți și vrei să ai ședința foto din ziua nunții la Mogoșoaia, 50 de minute le pierzi pe drum (minim). Dacă te mai duci și cu 478 de prieteni, frați , verișori, strănepoți, poți să-ți iei adio de la cadrele alea șmechere pe care ți le-a promis fotograful. De ce? Pentru că fiecare, în parte, va vrea o fotografie cu voi plus una cu tot grupul. E normal, pune-te și în pielea lor. Îți mai dau și bani la final! 🙂 Ai auzit de permutări de N luate câte K în matematică? Dacă nu, atunci vei afla că aici au aplicabilitatea. Fiecare verișor, frate etc va vrea o poză și cu sora strănepotului din partea fratelui de-al doilea, cu și fără voi doi în poză (mirele și mireasa). Ce? Nu-i cunoști pe toți? Nici o problemă, ei te știu! 🙂
La poza de grup inevitabil cineva va avea ochii închiși, iar cel puțin una din persoanele de peste 55 de ani se va uita într-o cu totul altă parte, numai la fotograf nu! Nu vă supărați! Din experiență va spun, că e absolut normal. Așa că dacă fotograful începe să aibă o criză de nervi, amintește-ți ce am scris aici. 🙂
Sfatul meu ar fi să-i lasați acasă la voi! Vorbesc serios! NU SE SUPĂRĂ ABSOLUT NIMENI! Pot bea liniștiți un păhărel, pot servi o măslină, nu stau în soare încât să ajungă “fierți” la petrecere și nu în ultimul rând mai socializează și ei, că sigur nu s-au văzut de mult timp! 🙂 Nu vă temeți, poze cu voi pot face și când ieșiți din biserica, și în timpul petrecerii. E timp destul să-ți pui și în cap atunci. Poți să le spui lucrul ăsta și părinților tăi. Ei cred că vor fi singurii care vor spune că dacă nu vine toată nunta la ședința voastră foto, se va crăpa cerul în ziua aia. Nu e așa! Le dau în scris!
Legat de ședința foto propriu-zisă ar mai fi câteva sfaturi:
a) dacă ești la limită cu timpul, mai bine nu o faci. La final vei câștiga mai mult.
O faci într-o altă zi, când veți fi relaxați și veți avea cu siguranță muuuuuult mai mult timp decât în amărâta aia de ora din ziua nunții.
Ca plusuri ar fi că nu va trebui să stați la coadă pentru 2-3 cadre cum se întâmplă sâmbătă la Ateneu (Bucuresti), nu vor exista sute de oameni care se vor holba la voi ca la niște vedete, că puteți merge și pe Vârful Omu dacă veți vrea, și cel mai important, nu veți mai fi atât de stânjeniți în fața aparatului de fotografiat.
Pam, pam! Asta înseamnă organizare nunta !
De obicei, și o să-mi dai dreptate, după nuntă îl vei simți pe fotograful acela ca pe un apropiat (dacă nu e unul din categoria menționată la punctul 2), iar asta schimbă radical felul în care vor arată fotografiile tale. Vei vedea asta.
Ca minusuri: cu siguranță e o cheltuială în plus, deși unii fotografi mai dau acestă ședință foto de după nuntă (Trash The Dress, cum i se mai zice, ca BONUS! 😉
Nu te speria! Poate părul va trebui să ți-l aranjeze cineva, dar un machiaj ok poți să-ți faci și tu, crede-mă! Doar buchetul ar trebui să-l refaci, asta dacă nu ți-ai luat unul artificial la nuntă, care să arate superb și peste 1000 de ani.
Repet! Sunt fan sedinta foto dupa nunta și vă garantez că fotografiile vor ieși de 1000 de ori mai bine decât în ziua nunții. În plus de asta, nu vei mai alerga precum nebunii în ziua nunții! Parol! 🙂
b) dacă totuși nu vei face ședința asta foto după nuntă, încearcă să faci una înainte de nuntă. De sedinta foto de logodna, cum îi mai zic unii. Va ajută mult atât pe voi mirii, cât și pe fotograf. Ăsta e momentul în care vă acomodați unii cu alții, va cunoașteți mai bine și înțelegeți unul de la altul ce își dorește fiecare.
Marele avantaj este că la nuntă nu îl vei mai privi pe pozar ca pe un străin, ci din contră, aproape că nu ii vei mai simți prezența. Știi că e acolo, chiar dacă de multe ori nu-l vezi, și că ceea ce face, face bine. Vei avea o grijă în minus și asta nu face decât să te/vă ajute. Evident, voi detalia și acest lucru.
c) de obicei mirii nu sunt modele profesioniste. De multe ori și eu primesc celebra “Și acum ce facem? Cum stăm?”. Stați și în cap, dar nu stați “ca la poză”. Fiți voi! Nu încercați să stați într-un fel anume (cum ați văzut voi în POZE 🙂 ), că nu o să vă iasă. Și te asigur că cu cât încerci mai mult, cu atât mai rău va fi. Dacă te ajută cu ceva, îți spun că pentru o singură fotografie de pe coperta unei reviste de modă, un model profesionist poate fotografia și o zi întreagă. Se trag sute, mii de cadre până iese unul în care se aliniază planetele (gesturi, lumina, unghi etc). Crezi că tu ca mireasă vei reuși să faci asta într-un minut? 🙂
D-asta tot repet povestea cu timpul. Da-i timp fotografului să te înțeleagă, să între în lumea ta și să te pună într-o lumină bună! 🙂





Sfat organizare nunta 6. Am ajuns la Cununia Religioasa.

Sunt câteva probleme ce pot să apară aici:
- Bisericile ortodoxe sunt întunecate în general. Dacă au câteva ferestre, îți spun sigur că sunt mici și cu vitralii. Așa că dacă apucă să intre ceva lumină prin ele, sigur va avea o nuanță de albastru, roșu… :), și cu siguranță se va reflecta într-un perete verde, auriu, maro… Mă rog… Ideea e că în interior va fi un “terci” de culori. Asta este și principalul motiv pentru care foarte mulți fotografi de nuntă, și mă refer la cei care fotografiază fără lumină artificială, îți vor livra destul de multe poze… alb-negru sau sepia (vorbesc desigur de cele făcute în biserică). Dacă nu ai o problema cu asta, uită de acest punct. Dacă da, asigura-te tu în primul rând și apoi fotograful și cameramanul, că se pot pune surse de lumina artificială în acel lăcăș de cult
Mă leg aici de faptul că am întâlnit situații neplăcute, în care popa nu l-a lăsat pe băiatul cu camera, să-și bage niște reflectoare în priză pentru că… Ai ghicit! CONSUMAU! 🙂
Iar cei 1000 de lei pe care oricum îi plătea nașul la sfârșitul slujbei, nu ajungeau și pentru acele 2 lămpi. Așa că… hop! Încă 100 lei. Nu crezi? Întreabă orice cameraman cu cel puțin 2 ani vechime în domeniu, de câte ori a pățit-o.
Cu siguranță că problema nu va fi acea sută de lei în plus, ci starea de nervozitate pe care ți-o poate provoca, stare ce se va vedea mai mult că sigur în acele fotografii sau cadre filmate.

- Un alt caz poate să fie (cum se întâmplă de exemplu la Biserica Domnească din Curtea de Argeș, biserică ce se află în patrimoniul UNESCO), să nu ai voie să fotografiezi cu bliț în interior. Motivul este destul de simplu și de înțeles. Lumina blițului afectează picturile de pe pereți. Deci … grijă mare!
- E întunecată… ok, dar măcar încearcă să alegi una spațioasă! Aici sunt mai multe motive pentru care te sfătuiesc să faci asta. Sunt situații în care mirii aleg biserici micuțe, ca cele de cartier, din simplul motiv că acolo se regăsesc ei, sau… că popa le e prieten.
Absolut ok raționamentul și crede-mă că sunt fan biserici de cartier. Problema e că dacă participă mulți oameni la slujba, cameramanul și fotograful vor fi aproape țintuiți în spațiul dintre miri și altar, pe stânga sau pe dreapta, neavând posibilitatea de a se mișca foarte mult. Și nici acel spațiu nu va fi în totalitate al lor. Țin să îți reamintesc că după canoanele bisericești, nu ai voie să te plimbi în timpul slujbei prin fața altarului.

Și o să spui acum, bine bine, dar ce legătură are asta cu titlul articolului “…organizare nunta”? Păi are! Poate vrei să ai și tu o poză cu mama căreia îi curge o lacrimă pe obraz pentru că i-a plecat băiatul de acasă… Sau cu tatăl ce își vede lumina ochilor, de mâna cu un alt bărbat… Cam cât crezi că valorează pozele astea?!! Îți spun eu! MULT! Și nu poți să le ai pentru că oamenii ăia nu au putut să se miște din locul în care stăteau.

- O altă problemă a spațiului mic este că… POȚI LEȘINA! Da, ai citit bine! Ba domnișoarele de onoare, pentru că țin lumânarea sub nas și pică precum avioanele la Balotești din cauza bioxidului de carbon emanat, ba miresele că n-au mâncat și n-au băut nimic în ziua nunții, de stres sau ca să arate bine în poze, ba mamele care din cauza emoțiilor și a mirosului intens de tămâie pleacă cu SMURD-u’ pân’ la Urgență. Nu e glumă! Am pățit-o de 5 ori anul ăsta (4 leșinuri și un SMURD).
- POPA NEBUN! Am zis că pe final de carieră am să scriu o carte legată de situațiile nașpa rău, prin care am trecut ca fotograf nunta. Îmi aduc aminte acum de unul care a început să certe o domnișoară pentru că stătea jos în timpul slujbei, fără să conștientizeze că sărmana fată era nevoită să stea într-un scaun cu rotile… Și altul care, atins de un misoginism cum rar mi-a fost dat să văd la un om și cu atât mai puțin la un părinte, a lăsat mai multe cupluri fără fotografii în biserică. Motivul? Aveau fotografă și nu fotograf! Este vorba de Biserica Kretzulescu (sau Crețulescu), de pe Victoriei (zona Sala Palatului-magazinul Muzică). N-am să intru în detalii, dar poți găsi articole pe Google, ce te vor lămuri cu siguranță.
Sfat organizare nunta 7. Petrecere nunta.

Decât să dai banii pe flori, mai bine dă-i pe lumini! 🙂 E o formă de a spune! Ia și flori că dau bine în poze, dar ia și niște lumini că dau și mai bine. Vorbește cu dj-ul sau cu formația să aducă și o schelă de lumini, sau de ce nu, chiar cu echipa foto-video. Ajută al naibii de mult în fotografie și filmare.
Spune-le SĂ NU ADUCĂ LASERE! Sau dacă le aduc, să bată măcar în tavan. Nu cred că vrei să vezi cum face un fotograf sau cameraman când i se arde senzorul camerei de la o rază de acel fel. Și cred că vrei să ai și tu niște poze de la petrecere, zic eu! 🙂
Pe lângă asta, nu vei arăta deloc bine în fotografii, cu niște puncte de lumina dubioasă, pe făță. DECI LASER FRATE… NU! 🙂
De asemenea, evită fumul acela înecăcios care levitează prin toată sala. Poate împiedica atât aparatele foto cât și camerele video să focalizeze. Rezultatul: te vei trezi cu poze sau imagini neclare.
Dacă pe lateralele sălii nu se găsesc niște mici candelabre, spoturi de lumină etc., ia-ți lumini arhitecturale. Nu e un capăt de lume. Te va costa cca 100-150 euro pentru 8-15 lumini de acest gen. La ce te ajută? Păi când ai o lumina de contur sau un fundal ok în spatele subiectului fotografiat, poza va arăta muuuuuult mai bine!
Sfătuiește-te cu cei de la foto-video în privința luminii din salon și roagă-l pe șeful de sală să te ajute în acest sens. În general nu e tocmai bine să lași toate luminile aprinse. “BAIA” de lumină (cum i se mai spune) poate creea o imagine ușor FLAT-ă (indiferent că e foto sau video).
DANSUL MIRILOR, punctul de maximă tensiune! 🙂 Am întâmpinat de multe ori situația în care mirii, de frică să nu vadă cineva că mai greșesc pașii, au ales să stingă toate luminile din locație. Au renunțat la filmarea decentă a dansului, doar ca să nu se vadă că sunt stângaci. Îți zic că:
- Nimeni nu știe ce coregrafie aveți voi;
- Șansele ca în sală să fie un expert în ale dansului sunt de 0,000……1%;
- Chiar dacă e un Fred Astaire prin sală, nu-l va interesa nici cât e negru sub unghie că tu ai fost călcată de soțul tău pe bombeu. Omul ăla (Fred Astaire 🙂 ) e acolo pentru voi, pentru că va e prieten sau că va e rudă apropiată, și nidecum să va dea o notă la finalul dansului. Sunt alții care fac asta zeci de ani și tot se împiedică, crezi că vă va juriza cineva pe voi dacă greșiți? Îți zic eu sigur că nu;


4. Ia un “fum greu” (gheață carbonică)! Nu se mai văd picioarele și arată ok și în poze. Dacă mai adaugi și niște artificii gen vulcan (asta dacă îți permite ISU 🙂 ), va fi chiar și mai bine. Grijă mare cu localizarea lor sub fumul greu. Nu de alta, dar ar fi aiurea să iei foc la nunta ta! 🙂 Dacă vă luați și artificiile astea, anunță-l din timp pe fotograf în legătură cu momentul în care vor începe să ardă. Dă-i și lui în prealabil melodia dansului vostru și indică-i minutul sau măcar refrenul cu pricina. Motivul e că sunt fotografi care “trag” numai în modul manual, iar dacă nu anticipează corect momentul izbucnirii artificiilor, poți să te trezești că vei avea niște poze “arse” (supraexpuse) ca și luminozitate, pe timpul acelui moment din dans.

Să nu uităm de “manipulantul” fumului greu (scuze, dar nu îi găsesc o altă denumire ). Daaaa…. 🙂 Asta e cireașa de pe tort a celor care fotografiază și filmează nunți. Cireașa aia care apare în toate pozele de la dansul de deschidere a petrecerii. Roagă-l frumos să:
– fie discret și să nu stea pe lângă picioarele voastre;
– să nu stea între voi și scenă (bine ar fii să se poziționeze lângă ea, în stânga sau în dreapta);
– să fie îmbrăcat decent, preferabil în negru.
În final îți mai dau un pont. Poate cel mai important! Pentru ca tu să ai niște fotografii faine la nunta ta, fă 3 lucruri:
1) Știu că sună aiurea dar… dă-le să mănânce ceva și băieților ăștia de la foto-video (asta dacă nu ai convenit altceva la început cu ei), pentru că așa cum spuneam și în primele rânduri ale articolului, sunt singurii care ating “performanța” de a sta alături de tine pe tot parcursul zilei;
2) întreabă-i măcar o dată, să zicem seara la petrecere, dacă au nevoie de ceva, dacă e totul ok și pentru ei, căci îi va face să se simtă mai apropiați de tine, de voi. 🙂 Crede-mă că îi vei motiva!
3) nu te comporta niciodată cu ei ca și cu niște simpli angajați, sau și mai rău… sclavi! Nu uita că de ei depind unele dintre cele mai importante amintiri din viața ta.
Dacă ai întrebări legate de subiect, dă-ne un semn!
www.facebook.com/mitranescu.ro/
Nu costă nimic și cu siguranță te va ajuta ce-ți vom spune.
P.S. Dacă nu răspundem în 15 minute, înseamnă că suntem la nuntă! 🙂
Cu drag,
Andreea și Adi

Ponturi utile! Un articole ce merita distribuit. Felicitari si multumesc!
Multumesc Lucia! Insa tin sa te anunt ca backlink-ul nu este dofollow. 🙂